W tej chałwie wykryto bakterię Salmonella! GIS wycofał kolejne produkty. Co jeszcze zniknęło ze sklepowych półek? [LISTA]
Wykrycie bakterii Salmonella w chałwie sezamowej
Zagrożenie
W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r. oraz z dnia 15.01.2024 r. wykryto obecność Salmonella również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski. W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi.
Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów
Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom
Więcej szczegółów dotyczących poszczególnych partii chałwy dostępne są pod tym LINKIEM:
https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wykrycie-bakterii-salmonella-w-chalwie-sezamowej