MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najprostszy sernik na zimno z jagodami i galaretką. Doskonałe ciasto bez pieczenia na lato. Prosty przepis na sernik z sera z wiaderka

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sernik na zimno z jagodami i galaretką to idealny deser na lato
Sernik na zimno z jagodami i galaretką to idealny deser na lato 123rf/sonymega/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz prostego przepisu na ciasto bez pieczenia, które można podać latem? Sernik na zimno z jagodami przygotujesz w kilka chwil z łatwo dostępnych składników. Wystarczy je ze sobą połączyć, a potem schłodzić. To idealny deser na rodzinne spotkania, zwłaszcza latem.

W skrócie:

Sernik na zimno to najlepsze ciasto na upały. Polecam ci zwłaszcza przepis na sernik z jagodami, ponieważ jest bardzo prosty do przygotowania i niesamowicie smaczny. Nie musisz nawet piec do niego spodu. Zrobisz go z pokruszonych ciastek wymieszanych z masłem. Masę sernikową zrobimy z sera z wiaderka, którą wystarczy wymieszać z musem jagodowym oraz żelatyną. Wszystko jest banalnie proste do przygotowania, zajmuje naprawdę kilka chwil. Potem pozostaje już tylko schłodzić sernik w lodówce. To najtrudniejsza część, bo trzeba poczekać kilka godzin, aż masa stężeje i zrobi się zimna. Efekt jest za to wspaniały. Ten sernik na zimno z jagodami smakuje wszystkim.

Sernik na zimno z jagodami – przepis na biszkoptach

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Porcja: standardowa tortownica

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g jagód,

  • 150 g kruchych ciastek lub biszkoptów,

  • 100 g masła,

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka,

  • 200 ml śmietanki 30%,

  • 4 łyżki cukru pudru,

  • 35 g żelatyny w proszku,

  • opakowanie galaretki jagodowej, wiśniowej lub truskawkowej.

Jak zrobić sernik na zimno z jagodami i galaretką?

  1. Jagody dokładnie umyłam, umieściłam na sitku i przelałam gorącą wodą (powinna mieć 60 stopni). Zostawiłam, żeby odciekły.

  2. W rondelku rozpuściłam masło.

  3. W osobnym rondelku ugotowałam galaretkę. Zostawiłam do ostudzenia.

  4. Zblendowałam ciastka, dodałam do nich masło i wymieszałam. Ułożyłam je na spodzie tortownicy, lekko ugniatając.

  5. Żelatynę rozpuściłam w łyżce ciepłej wody.

  6. Połowę jagód zblendowałam z 2 łyżkami cukru pudru.

  7. W misce połączyłam ser z wiaderka ze śmietanką i 2 łyżkami cukru pudru. Zmiksowałam na gładką masę.

  8. Dodałam do masy żelatynę, zblendowane jagody i ponownie zmiksowałam.

  9. Dodałam kolejną część jagód i wymieszałam je z masą delikatnie za pomocą szpatułki. Masę wlałam do tortownicy. Wstawiłam do lodówki na godzinę.

  10. Wyjęłam sernik, wyłożyłam na wierzch pozostałe jagody i zalałam galaretką. Wstawiłam do lodówki jeszcze na 3 godziny.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najprostszy sernik na zimno z jagodami i galaretką. Doskonałe ciasto bez pieczenia na lato. Prosty przepis na sernik z sera z wiaderka - Strona Kuchni

Wróć na klecko.naszemiasto.pl Nasze Miasto