W skrócie
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i cebulą to przysmak często spotykany w PRL-u. Tanimi pieczarkami można było wypełnić wyrośnięte ciasto drożdżowe, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec do osiągnięcia rumianego koloru. Przed upieczeniem wierzch posypuję kminkiem lub czarnuszką. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie grzybów. Obrane pieczarki smażę powoli na oleju z masłem klarowanym razem z cebulą, czosnkiem i ziołami. Niestety pieczarkami podczas smażenia tracą objętość, więc jeśli chcecie, aby farsz wypełniał środek po brzegi, to weźcie nawet 1,5 kg pieczarek. Co więcej, aby pieczarki były rumiane, pachnące i apetyczne, solę je pod koniec smażenia. W przeciwnym razie puszczą wodę, która uniemożliwi ich usmażenie.
Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania bułek z pieczarkami
Bułki z pieczarkami – przepis na drożdżówki
Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Zaczyn:
- 100 g mąki pszennej typ 650,
- 60 g wody,
- szczypta drożdży.
Zasmażka:
- 100 g wody,
- 20 g mąki pszennej typ 650.
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej typ 650,
- 8 g suszonych drożdży,
- 10 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 120 g ciepłego mleka,
- 90 g roztopionego masła,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 5 g soli.
Farsz do bułki z pieczarkami:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka czosnku w proszku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli.
Jak zrobić bułki z pieczarkami?
Sposób przygotowania:
- Wieczorem wymieszałam mąkę, wodę i szczyptę drożdży w pojemniku przeznaczonym do przechowywania żywności i odstawiłam na 12 godzin.
- Następnego dnia z mąki i wody przygotowałam zasmażkę, dzięki, której ciasto będzie dłużej świeże i puszyste.
- Zasmażkę odstawiłam do wystudzenia.
- W robocie kuchennym wymieszałam suche składniki.
- Dolałam roztopione i wystudzone masło, wlałam ciepłe mleko (temp. 30°C), stopniowo dodałam zaczyn i zasmażkę.
- Dodałam rozmieszane jajko z jednym żółtkiem i mieszałam przy pomocy robota kuchennego wyposażonego w hak.
- Składniki mieszałam przez 7 minut, aż stworzą elastyczne i niezbyt zwarte ciasto.
- Następnie przełożyłam je na blat, chwilę zagniotłam i zaokrąglone ciasto przełożyłam do miski wysmarowanej olejem.
- Odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- W tym czasie obrałam pieczarki i pokroiłam w kostkę. Cebulę drobno posiekałam.
- Patelnię rozgrzałam z olejem i masłem klarowanym.
- Pieczarki smażyłam z cebulą i posiekanym ząbkiem czosnku przez 10 minut na średniej mocy palnika, aż będą zarumienione.
- Doprawiłam je tymiankiem, czosnkiem w proszku, czarnym pieprzem i oregano. Na koniec smażenia dodałam sól.
- Farsz z pieczarek odstawiłam do wystudzenia.
- Wyrośnięte ciasto na bułeczki podzieliłam na porcje 80 g.
- Kulkę ciast rozpłaszczałam i nadziewałam łyżką grzybów.
- Jeśli macie więcej pieczarek, to polecam wziąć małą filiżankę, oblepić środek ciastem, wypełniać środek pieczarkami i zamknąć od góry zbliżając do siebie przeciwległe części.
- Bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypałam kminkiem.
- Bułki z pieczarkami piekłam przez 15-20 minut w temperaturze 190° Celsjusza, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?