W skrócie
Wilgotne ciasto drożdżowe z rodzynkami to dla wielu osób szczyt kulinarnych marzeń. Nasze mamy i babcie z pewnością nie słyszały o tangzhong, czyli rodzaju zasmażki z wody i mąki dodawanej do azjatyckich wypieków. Metoda stała się w szczególności znana wraz ze wzrostem popularności japońskiego mlecznego chleba, który jest lekki jak piórko. Ta zasmażka wydłuża świeżość ciasta drożdżowego i sprawia, że wypieki rozpływają się w ustach. Poza tą drobną innowacją przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami nie wiele różni się od tradycyjnego przysmaku.
W galerii możesz zobaczyć przygotowanie ciasta drożdżowego z rodzynkami
Ciasto drożdżowe z rodzynkami – przepis na domowy wypiek
Liczba porcji: na 18 bułeczek po 60 g
Czas przygotowania: 30 minut przygotowania + 1,5 godziny wyrastania ciasta + 10 minut formowania + 20-25 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 100 g wody + 20 g mąki,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 30 g cukru,
- 8 g suszonych drożdży,
- 200 g mleka,
- 80 g masła,
- 3 g soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka rodzynek,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Do posmarowania:
- 1 małe jajko,
- 10 ml mleka.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z rodzynkami?
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotowałam zasmażkę z wody i mąki. W metalowym rondelku podgrzewałam do momentu uzyskania gęstego budyniu i odstawiłam do wystygnięcia.
- W drugim garnku podgrzałam mleko z cukrem i masłem. Gdy się połączyły, odstawiłam do wystudzenia.
- Do miski robota kuchennego przesiałam mąkę pszenną i dodałam suszone drożdże. Na małych obrotach miksera połączyłam składniki.
- W trakcie mieszania dodałam wystudzoną zasmażkę, ekstrakt waniliowy i dolałam wystudzone posłodzone mleko z masłem.
- Po minucie mieszania zwiększyłam obroty i dodała rozkłócone jajko z żółtkiem.
- Ciasto drożdżowe mieszałam przez około 3 minuty.
- Na koniec dodałam szczyptę soli.
- Rodzynki w szklance zalałam bardzo ciepłą wodą i odstawiłam na 5 minut.
- Następnie odcedziłam dokładnie z wody i oprószyłam mąką ziemniaczaną.
- Rodzynki dodałam do ciasta drożdżowego i wymieszałam jeszcze przez minutę.
- Następnie ciasto wyjęłam z misy robota na blat kuchenny i uformowałam zwartą kulę.
- Ciasto drożdżowe przełożyłam do szklanej miski wysmarowanej olejem i odstawiłam do wyrośnięcia na półtorej godziny.
- Z ciasta drożdżowego z rodzynkami formowałam bułeczki o wadze 60 g i układałam je na blaszce blisko siebie. Aby połączyły się w trakcie pieczenia.
- Piekarnik rozgrzałam do 175° Celsjusza. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, można przykryć ciasto drożdżowe z rodzynkami zwilżoną ściereczką, aby ponownie wyrosły.
- Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam je rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
- Bułeczki z ciasta drożdżowego z rodzynkami piekłam przez około 20-25 minut.
- Gotowe ciasto drożdżowe z rodzynkami jest rumiane i błyszczące.
Pyszne ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
Do klasycznego ciasta drożdżowego można zrobić prostą i szybką kruszonkę. Najlepsza kruszonka przygotowana jest z mąki pszennej, cukru, cukru waniliowego i zimnego masła. Zachęcam do zapoznania się z artykułem podpowiadającym, jak zrobić idealną kruszonkę do ciast. Mamy nadzieję, że zachęcimy was do zrobienia szybkiego ciasta drożdżowego wypełnionego rodzynkami.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?