W skrócie
Congee zwyczajowo podaje się na śniadanie. Wśród składników, które wzbogacają smak kleiku ryżowego, są gotowane na parze ryby, kawałki wieprzowiny albo pieczone warzywa. W zależności od pory roku mogą to być np.: pomidory, kalafior, cukinia, cebula i pieczarki. Congee znakomicie łączy się z ziołami i przyprawami. Gotowy kleik warto posypać porcją posiekanej pietruszki albo szczypiorku.
Congee – przepis na azjatycki kleik ryżowy
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 45 minut + 2 godziny namaczania ryżu.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu białego np.: jaśminowego,
- 400 ml wody do gotowania,
- 30 g dyni hokkaido,
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 bakłażan,
- 1 cebula,
- 2 gałązki rozmarynu,
- ulubione kiełki np.: słonecznika, rzeżuchy, rzodkiewki,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu.
Do podania:
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.
Jak zrobić congee?
Przygotowanie:
- Biały ryż należy dokładnie wypłukać na gęstym sitku, aż woda przestanie być biała.
- Ryż trzeba wsypać do miski, zalać wodą w stosunku 1:2 i odstawić na przynajmniej dwie godziny.
- Po tym czasie ryż należy odcedzić i gotować we wrzątku do całkowitego rozgotowania. Ma powstać jednolita gęsta papka.
- Warzywa należy umyć, obrać, pokroić i wrzucić do naczynia żaroodpornego i przykryć od góry folią aluminiową lub szklaną pokrywką.
- Przed pieczeniem warzywa należy wysmarować mieszanką oleju, octu balsamicznego, soli i rozmarynu. Warzywa należy piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 20-25 minut. Mają być miękkie i osiągnąć złoto-brązowy kolor.
- Kleik ryżowy należy ułożyć w misce, na nim umieścić upieczone warzywa wraz z powstałym sosem.
- Congee przed podaniem można doprawić solą, pieprzem i udekorować kiełkami, posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Z czym jeść congee?
Ten rodzaj kleiku ryżowego jest szczególnie popularny w Chinach i w Japonii. W tych krajach congee podawane jest z ugotowanym na półmiękko jajkiem, jajko w koszulce i kawałkami wieprzowiny. Pozostałe popularne dodatki do congee to podsmażone boczniaki, domowe pulpeciki albo gotowane na parze warzywa. Domowe congee można także ugotować na bulionie warzywnym lub rosole. Jako przyprawę można używać sosu sojowego albo pastę miso przyrządzaną z fermentowanej soi.
Czytaj także:
Kleik ryżowy na słodko
Congee to także danie, które można spożywać na słodko. Świetnie łączy się z miękkimi owocami np.: malinami, truskawkami i porzeczkami. Poza sezonem można dodać suszone owoce, które wcześniej namacza się w wodzie lub podgotowuje do uzyskania miękkości.
Jaki ryż na congee?
Do zrobienia kleiku ryżowego nie trzeba zatrzymywać się na ryżu białym. Congee z brązowego ryżu będzie dłużej gotowane, aby uzyskać delikatną „kleistą” konsystencję. Jednak pod względem zdrowotnym brązowy ryż będzie miał więcej błonnika i przyspieszy przemianę materii. Kleik z ryżu białego będzie działał kojąco na żołądek po obfitych ucztach.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?